Travelog: Travel To Bangalore & Kashmir (Part 1,2,3)

by - 6:06:00 PM

Assalammualaikum
dan
hai korang

17. March 2017
#yanatakesbangalore


Alhamdulillah awal thn dah dpt g travel dgn family. Yelah since thn lepas masing2 dok pulun kje smpai lupa mse rehat. Kebetulan minggu lepas cuti sekolah dan Adik Cik Lia pun cuti so Cik Lia,mama dgn abah g visit dia kat Bangalore India selama 10 hari.

Flight kitorang pukul 7.40 pg mmg tgh2 malam la drive dri Ipoh ke Putrajaya untuk naik ERL ke KLIA. Perjalanan ke Putrajaya mengambil mase 3 jam. Sampai je kat Stesen ERL Putrajaya kitorang trus bli tiket naik ERL ke KLIA (transit).

Settle check in beg, passport dkt kaunter kitorang g breakfast dgn solat subuh dulu sblum naik flight. Awal2 lagi sblum book tiket flight Cik Lia dah ckp dkt mama jgn bli tiket Air asia sbb flight tu bosan xde tv hahaha. So kitorang pun naik la MAS ( kebetulan ada offer) mahal pun mahal la jnji berbaloi huhu.. Flight MH104 menuju ke Bangalore International Airport mengambil masa 4 jam. 


Dalam Flight mmg layan movie la smbil makan. Makanan diorg sediakan. Mcm flight yang Cik Lia naik on 1st day tu dia bg Lazania dgn kudap2 kire complete la menu tu siap ada pncuci mulut.

Sampai dkt Bangalore International Airport (BIA) kitorang trus cari teksi @ kat sini mmg fames dgn uber. Sbb time ni adik still ade class kitorang xnaik uber so naik la teksi. Kat Bangalore ni pelik sikit kalau jmpa tol sepatutnya driver tu bayar tp ni kitorang pulak yg kne bayar. Harga teksi mahal lak tu.





Dekat sini adik dah siap book hotel dkt Tranzotel Bangalore Airport. Dkt sini ada di sediakan makan halal untuk custumer diorg yang beragama islam. (means ada la orang islam sembelihkan). Mula kiorang ingat bilik kitorang mcm blik2 hotel lain rupenya mcm apartment siap ada pantry, ruang makan.




Sebelah malamya Adik bawak kitorang g Mall (xtau nme mall tu)  dan makan western food. Kat sini western food dia halal. And 1st time Cik Lia tgk diorg masak western food pakai pinggan mee sizzling tum mg berasap2 la..Portion dia punya ha nala (banyak).

Kitorang stay kat Bangalore ni sehari tunggu adik join kitorang next destination. 

18.March.2017
(day 1)
-Srinagar-
#yanatakeskashmir

Hari kedua pulak kitorang g travel ke Kashmir. Pukul 8 pg kitorang dah bertolak ke BIA untuk ke Kashmir. Naik domestic flight ke Kashmir dgn Goindigo.in. Perjalan ke Kashmir mngambil masa 3 jam 45 minit (45 minit transit dkt Chandigarh International Airport)

Sampai dkt Srinagar International Airport dah ptg. Settle amek beg isi form untuk foreigner kitorang trus tuju cari driver yang akan jadi pemandu pelancong mase kitorang kat sne. Kat sini mmg kne ada duit siling @ duit lebih untuk tips (nnt Cik Lia citer lebih detail)




(Gambar credit to my lil bro)
1st day kitorang g visit The Mughal Garden yang di bina oleh Empayar Jahangir. Dan botanical garden untuk melihat Pari Mahal yang famous.



Lepas berootd dkt 2 buah garden dkt Kashmir ni driver tu bwak kitorang g carpet factory untuk melihat hasil buatan carpet yang femes dkt Kashmir ni.Mmg teliti hasil kerja diorg guna tangan je xpakai mesin pun. Klau cik lia di suruh buat mau xjadi carpet tu 😂 .Dkt sini je dah sejam sbb abah pening nk beli carpet sesuai untuk rumah. Cik Lia jugak smpat grab Kashmir kurti dkt sini. Nnt last entry Cik Lia letak haul.


 House boat kitorang diwaktu siang

Kitorang bermalam dlm house boat di tgh2 Dall lake. House boat diorg mmg cantek dgn view yang mendamaikan dikelilingi gunung bersalji. Sampai je kat houseboat tu owner houseboat tu dah tunggu. Sejuknya jgn ckp la..mmg sejuk. 




Dkt houseboat ni smua complete siap ada tradisional heater. Makan malam diorg dah sediakan. Dah la xmakan lunch mmg abs la dinner mlm tu hehe. Mase kitorang tgh tunggu dinner siap  ada jurujual dtg kat houseboat tu. mcm2 la dia jual. smpai abah pun kesian beli la pelekat megnet untuk peti ais dgn keychain. yelah orang tu dtg jauh2 bawah boat xkan la kite xbli pape ye x.


19. March.2017
(day2)
Srinagar-sonamarg



Hari kedua dkt Houseboat ni apa ag ootd la selfie la smbil breakfast dan menikmati suasa pagi yang sejuk dkt kashmir ni. korang xyah la risau dkt kashmir ni 99.9 % adalah islam 2% je agama Sigh. Jadi mmg bayak makan halal.


Time tunggu breakfast pun ade org dtg jual barang2 mcm saffron,herba2,kacang2 dan mcm2 lagi la siap bawak penimbang lama tu. Mama dgn abah apa ag shopping la. Mula2 tolak sbb kitorang kesuntukan masa skali hmmm shopping jugak 😂.

Lepas breakfast dan check out dtg pulak tokey jual barang kayu2 mntak kitorang g visit dia punya kedai yang kebetulan dkt2 dgn houseboat kitorang. nak xnk kna la ikot dia naik boat ke kedai dia.




Dalam kedai kayu ni pun abah bleh tersangkut bli ole2 jugak  😂.mula2 mntak murah owner tu xbg. last2 ble dia tgk abah intrested nk jugak barang tu  owner pun bg la special price. kiranya sale bukak kedai la. 



Cik Lia malas nk layan so apa ag selfie dan ootd la. tmpat cantik rugi xamek gambar  😂. Lepas je visit gerai owner kayu tu kitorang cepat2 balik ke houseboat kitorang amek beg dan trus tuju ke driver kitorang yg dah lama tunggu dkt tmpat boat.

next destination kitorang gerak ke sonamarg. nak tgk salji for 1st time 😁.  Perjalanan amek masa dkt 2 jam lebih jugak la.




sampai dkt tmpat rehat pun smpat jugak amek gambar. yelah tmpat cantik kan rugi xamek heheh

 sampai je dkt sonamrg diorg xbg kereta naik ke tmpat yang kitorang nk g tu so kna la sewa pony dgn baju sejuk dan kasut boot dkt orang yang akan bawak naik ke tmpat salji tu. 



Lama jugak la kitorang berunding harga, dah la mahal siap mntak tips sorang satu untuk setiap pnjaga pony tu. ingatkan ble dah bayar dkt tokey pony tu xde tips skali hmm.

camera man pun ade. mula2 abah cakap xnk skali dia ikot kitorang smpai ke tempat main salji tu. amek gmbar kitorang sedangkan kitorang sndri pun ade bawak camera. dah la kne bayar lau korang ade tgk instastory cik lia ada tunjuk memory card dri cameraman tukan. harga kad tu tau berapa dlm RM 70 duit kite dlm memory card tu ada 102 keping gmbar. nak xnk beli la jugak. siap mntak tips ag.







Memang cantik sonamarg ni. smua keliling laluan tu salji. Cik Lia and family 1st time naik pony. mmg best haha..



Hotel Royal Batoo



lepas berseronok dkt sonamrg time tu blik hotel dkt Srinagar. Sampai hotel dkt magrib so lepas check in, solat smua kitorang turun dinner kat hotel tu. dinner diorg buffet tp makan diorg masin hoi hoi.. nak xnk kne gak la makan.hehe..

lepas dinner smua orang dah letih so apa lagi tido awl la sbb esok nak grak pg tmpat pengambaran filem bajrangi bhaijaan. 

oklah nnt Cik Lia smbung lagi part 4,5 dan 6 
dkt next entry ye.
hope korang enjoy bace travelog Cik Lia ni :)

* gmbar yang xde tredmark cik lia adalah milik adik Cik Lia ye.
so lau korang nk gune gmbar tu sila mntak izin Cik Lia ye.

bye..


You May Also Like

0 comments