Travel Essencial : What To Pack For Travel ? #winteredition

by - 12:32:00 PM

Assalammualaikum
Dan
 hai korang..

Rasanya dah lama xupdate blog. dkt 2 bulan jugak la blog ni berabuk hehe..sory a bit busy skrang.

Entry kali ni Cik Lia akan share Travel Essential @ what to pack for travel?
(#winteredition)

1.       Clothing ( Baju sejuk)

Cik Lia akan travel ke sebuah negara yang skarang ni tgh musim sejuk jadi kne la pack baju2 sejuk.


Ok dalam gmbar ni korang leh tgk apa yang Cik Lia dah prepair untuk travel nnt. (mase korang bace entry ni Cik Lia dah pun brada di Negara tersebut.)

·        Long john / thermal ware (yang warna merah tu)
Tujuan nya sebagai pemanas badan. Korang kne bli yang jenis tahan sejuk @ tebal dan sesuai digunakan di tempat yg bersalji @ dalam cuaca sejuk mcm dekat London tu.. Mama Cik Lia beli bju ni dkt China @ korang jugak bleh beli baju ni dkt universal traveler, uniqlo @ kedai2 baju yang jual baju sejuk pun ada. Korang boleh beli 1 set @ baju saja depent dkt korang la. Tips yang Cik Lia dpt mse beli bju ni kne bli saiz yg ngam2 (fit) dgn kite jgn beli longgar dan kalau bleh ketat. Sbb baju ni korang akan pakai di lapisan pertama nnt.

·         Legging (warna maroon)
Legging yg Cik Lia beli ni jenis tebal sama mcm seluar long john tu. Yang ni korang nk pakai dlm jeans ke dalam skirt ke pun boleh nk pakai mcm tu dgn boots pun boleh. Material dia jenis tebal dan tahan sejuk.

·        Sweatshirt (kuning itam) & Mafla (pink)
Sweatshirt ni Cik Lia beli dkt MPO mse tu tgh ada jualan pengabisan stok dari kedai (apa tah nama kedai tu lupa dah hehe) harga dia RM 39.90 dari pada harga asal dlm RM100 lebih cm tulah. Mne nk dpt wei..ada jugak Sweatshirt harga RM 10.00 je. Mafla ni pun Cik Lia beli dkt tmpat yang sama harga dia RM 10.00 je.

·        Sarung tangan (maroon)
Sarung tangan ni Mama cik Lia beli dkt lazada harga dalam RM30 something ada 2 set mcm tulah tp korang kne beli yang jenis xlicin dan sesuai di pakai waktu korang tgh pegang fone.

·        Yang ni paling wajib bawak iaitu Baju sejuk.
Baju sejuk ni jgn pulak korang beli yang biasa tu korang kne beli yang tebal tu mcm Cik lia punya ni. Berat beb..Yang ni pun mama Cik Lia beli dkt China. Harga Cik Lia xtau hehe tp mama Cik Lia ckp dlm RM 100 lebih mcm tu la. Kt kedai2 jual barang travel pun ada baju ni. Baju ni mmg mahal. Korang bleh jugak bli dkt bundle. Tp kna make sure baju tu elok la.


2.      Skin care, toiletries, Makeup dan Perfume.


Untuk Skin care dan toiletries (dlm beg hijau) Cik Lia bawak yang senang masuk dalam hand carries @ dalam luggage bag dkt Travelogue: What To Bring on Your Vacation? (Travel Kit) sblum ni Cik Lia ada share jadi korang bace la dkt situ ye. Untuk tambahan Cik Lia akan bawak mask muka dan sample pencuci muka (dlm paket oren) incase Cik Lia nk buat facial ke..(mcm la ade mase nk buat hehe)


Dkt sana makesure bawak Vaseline tau kot2 la nnt kulit korang kering ke just apply je sbb Vaseline ni banyak kegunaannya jugak. Untuk makeup Cik Lia bawak yang basic je mcm bb cream, doll matte powder ( xpernah tinggal hehe), eyeliner, dan liptint. Paling xlupa kne bawak moisturizer untuk elak kulit kering.

Perfume ni mmg wajib la bawak. Cik Lia just bawak yang roll on dan Perfume serum dua2 dari Enchanteur.



3.      Gadget & kasut.


Gadget ni slalu gak orang tnya pakai camera apa amek gmbar sbb entry lepas
Cik Lia xde bgtau jadi entry kali ni Cik Lia nk share la camera apa yang Cik Lia gune ble pg travel. Klau travel dlm Malaysia Cik Lia just gune handfone, Cik Lia pakai Samsung J1 Ace (korang google la sndri mcmner rupa fone tu) sbb senang nk buat live update @ trus upload ke IG. Untuk Camera pulak Cik Lia gune Nikon Coolpix untuk gambar2 official untuk blog post @ nak buat video. Gune fone pun bleh jugak tp kualiti kurang sikit la berbanding gune camera. Camera ni korang nk gune DSLR ke gopro ke depents kat korang la. Cik Lia ada kawan blogger jugak dia guna Gopro gmbar dia mmg Cik lia jeles sbb cantik oii.. (wei mar lau ko bace ni sila bangga hahah) sbnarnya depent pada korang jugak la cara amek gmbar tu mcm mne @ editing korang tu bru la gmbar yang korang amek tu cantek.

 Item lain yang cik lia bawak:
·        Monopod
·        Powerbank
·        Charger (travel adapter)
·        Earphone
·        Fone stand (kuning tu)


Kasut pulak Cik lia bawak 3 jenis.

·        Ankle boots (warna itam)
·        Wedges tp jenis casual (kelabu)
·        slipper
·        Plastic untuk simpan kasut.


4.      Extra item


·        Ubat (ni wajib bawak)
·        Pin tudung (dlm bekas kecil)
·        Minyak angin (aloe heat lotion)
·        Plaster luka


·        Wet tissue / tisu paket / absorbent paper
·        Footease by watson (spot cushion)
Yang ni nnt Cik Lia akan buat review nnt ok.
·        Planner @ note book.
Untuk catit itinerary.
·        Passport, visa, Tiket Flight (yang ni paling2 penting)

Mybe korang tertanya-tanya kemana destinasi Cik Lia akan pergi so korang tunggu je next entry ok.

Oklah itu sahaja entry kali ni
harap berguna untuk korang yang nk travel ke tmpat yang bermusim.
Lau korang nk tanye apa2 komen kat bwah ni ye J

Bye

jumpa next entry

You May Also Like

0 comments