Travelog: Travel To Bangalore & Kashmir (Part 4,5 & 6)


Assalammualaikum
dan
hai korang

20. March. 2017
#palhagram

Hari ke 3 dkt kashmir ni kitorang dpt la pergi ke tempat pengambaran filem bajrangi bhaijaan. Tempat ni mmg cantek ade air terjun yg jernih. mmg xrugi la pergi. Kitorang stay kat sini 3 hari 2 mlm. Hari yang 1st kitorang sampai tu mmg xde aktiviti sbb dlm perjalan tu dah singgah tgk saffron valley.

Sampai dekat Saffron valley ni kalau xbeli product lokal kashmir mmg bukan nmanya mama la Dkt sini je dah 1/2 jam. dok pilih2 dok tawar2 mmg berbundut2 la barang yang dia bli haha..owner saffron ni bwak kitorang pg kat ladang saffron tp sayang time kitorang pg ladang tu xde apa2. mybe bkn musim lagi.

saffron
Saffron Valley

Lepas je singgah ke saffron valley kitorang trus pergi ke Palhagram. Sampai kat hotel dah tghari.



Mount View Hotel

Lepas check in trus g cari kedai makan. alhamdulillah jmpa jugak kedai makan yang bersih dan selesa. makanan pun sedap.


 Klau dtg sini wajib singgah btol2 tepi laluan masuk hotel blah kiri 
(cik Lia xingat nme restoran tu )

Lepas kekanyangan makan td, abah ajak kitorang g jalan2 tgk view dkt Palhagram ni. Kat sini kiri kanan jalan ada askar dan polis tp korang xyah takot sbb kat sini aman je. sbb time kitorang lalu kat kem askar tu relax je.Dah sampai jgn lupa ootd tau. tempat cantik rugi kalau xde moment menarik.


Dinner kat hotel ni sama mcm dkt srinagar buffet. Kat sini menu makan dia mmg kite xkan jumpa dkt Malaysia lau ade pun dkt Restorant2 Indian atau Mamak.


20. March. 2017
#palhagram


Hari ke 4. Baru ada aktivit horse riding ke Mini New Zealand dan round2 dkt palhagram. Lepas breakfast, trus siap2 pg cari orang yang sewa kuda untuk ke Mini New Zealand. Lepas tawar menawar dapat la harga yang murah. Kitorang sewa 4 ekor kuda dan 2 org penjaga total harga dlm 2000 rupee bersamaan dgn RM136.36 duit kite la. yang ni termasuk skali boots dan kuda.


Laluan nak naik ke Mini New Zealand tu mmg curam tp view dia mcm cerita Robin Hood. Mmg Cantik dan xrugi sewa kuda mahal2 sbb kuda kat sini mmg expert dan dgr ckp tuan. 


Dekat smua pit stop wajib amek gambar dan kebetulan ade orang bawak arnab liar untuk pelancong bergmbar tp jgn lupa bg tips tau..

Amboi pipi tu happy kemain



 Smpai dkt Mini New Zealand ni mmg cantik. penuh salji dan orang naik motok ski tu.  kat sini kitorang dpt lepak skejap je sbb nk pg tmpat lain pulak. 



kat sini gmbar Cik Lia ada 1 ni je yang lain hilang..penat pose baring atas salji la, baling salji la smuanya hilang

Jadi korang tgk jelah gmbar mama dgn adik kat sini jelah ek..skali skala letak pic diorg dlm blog ni haha.



Penat bergambar main salji kitorang turn blik ke tmpat lain nk tgk tmpat pengambaran filem Salman khan tu. Tmpat dia mmg cantik. ptut la dlm movie tu tmpat dia cantik2. Rupa2nya mmg btol2 cantik. kagum Cik Lia tgk rumah2 kat situ. smuanya old school dan vintage.


Lepas dah jalan2 tour round Palhagram perot pun dah lapar, masuk hotel ganti baju kitorang kluar pg restoran  sama yg kitorang pg smlm. Tp kali ni kitorang request masak jgn masin sgt sbb smlm menu dia masin 😂😂.

21. March.2017
#gulmarg

Hari ke 5 dkt kashmir kitorang pergi pulak ke Gulmarg.Tempat yang paing sesuai untuk main ski. Perjalanan amek masa dlm 3 jam lebih dgn cuaca hujan dan berkabus. Sampai kat satu kawasan tu tayar kereta kitorang pncet. Dah la tempat tu jauh dgn pekan jadi xdelah peralatan untuk gantikan tayar. tp org kashmir ni bijak diorg gune kaedah tradisional untuk injap kluar tayar yg pancet td dgn mnggunakan batu.

ramai btol tukang tgk 😅


mase Cik Lia dgn mama tgh berteduh kat atas pangkin lama ni ada 2 org budak perempuan kashmir ajak kitorang minum chai (teh) kat umah dia. tp kitorang tolak. Depa dok panggil2 jugak dgt rumah diorg. n kebtulan time tu xde toilet so nak xnk pg lah tumpang toilet kat umah budak  tu. 


lawa pulak tu 😍

orang2 kat sini peramah, xabis puji mama cik lia cute 😂. Kembang kempis la hidung mama kna puji hahah. kitorang kluar je dari rumah budak td kereta pun siap ditukar tayar.

sampai dkt gulmarg dah ptg dgn cuaca hujan, kabus tebal, sejuk nya xmcm dkt palhagram ag sejuk. so terpaksa la sewa baju hujan dgn boots. sbb nk pg kat hotel dgn tempat main ski tu smua nya salji.

xde jalan cuma ada salji. snowman anyone 😄

Nak tuju ke hotel pun berslji x ade jalan. bukan xde jalan ada tp nk ke hotel mmg kne redah salji. dah la sejuk basah plak tu. jatuh masa nk naik atas slji tu jgn ckp la.

Sampai hotel cek in smua. dah kne cepat pergi naik gondola @ kereta cable untuk ke tempat main ski.

 Pinespring Hotel




dkt sini adk Cik Lia je sorg main ski tu pun main xsmpai bape minit je & ada personal training. harga main ski ni mahal jugak. sbb tu Cik Lia xmain.

 xmain pun acah2 main pun bleh la 😂

kat sini waktu naik ke atas ni ke awal pagi sbb gondola tu tutup pukul 5 ptg. So sbb kitorang pun smpai dah lambat amek2 gmbar jelah. Ramai jugak tourist dtg kat tmpat ni walaupun pada cik lia agak bosan sikit la tp not bad la.

Owh lupa nk bagitau, nak naik ke gulmarg ni akan ade sorg tour guide yg akan bawak korang naik ke gondola, main ski, dgn naik kereta ski. tp harga untuk tiap2 perkara yg cik lia ckp td lain2 ye xde dlm package smuanya sdn bhd.

Turun je dari tempat ski td tour guide tu bawak kitorang pg kat tempat untuk sewa kereta ski. harga dia mmg mahal tp kalau korang ada bajet lebih boleh la try. kat sini abah dgn adik Cik Lia je naik sbb Cik Lia dgn mama dah penat. 


acah2 bawak pun xpelah 😂

So kitorang tinggalkan abah dgn adik main kereta ski ni dgn ownwer dia. kitorang cabut blik hotel.

Dinner malam tu buffet. tp kalau korang ada makanan yang korang nk oder lain boleh je mntak tp kne cas la. Lepas dinner smua penat apa ag waktu awl mmg tdo la.

22.March.2017
#gulmarg-Srinagar
bye2 kashmir...

Hari terakhir dkt kashmir. mmg xde aktiviti. Lepas breakfast trus turun balik ke pekan tmpat kitorang sewa boots dgn baju hujan untuk pulangkan balik brang yg dipnjam.

Masa dlm perjalan nk ke airprot Srinagar tu pun driver tu bawak kitorang pergi blik ke ladang saffron untuk rehat. Tp ada org tu smpat jugak borong. xabis2..haha..

Smpai dkt airport Srinagar awal so lepas chek in barang trus cari restoran untuk makan tghari sbb dlm flight mmg xde sediakan makan.


undang2 kat airport ni mmg ketat sbbnya nk masuk kat tmpat menunggu tu abis smua isi dlm beg Cik Lia diorg suruh kluarkan. yang Cik Lia pelik nya plaster luka pun diorg amek sbb xleh bawak masuk dlm flight 😂 haha.. Cik lia pun bg jelah smua haha..mula2 tu polis tu nk amek bekas Cik Lia isi shawl pin tp lepas berunding ckp pin tu untuk tudung baru la diorg bagi lepas lau xmmg time tu jugak la Cik lia meraung 😂😂.  

Sampai dkt bangalore dah pukul 11, perot mmg lapar, subway jelah kitorang makan. lepas cari uber trus tuju ke rumah sewa adik kat bangalore ni.

oklah tamat sudah perjalanan Cik Lia dkt Kashmir ni
story dkt bangalore dkt entry lain pulak ye.
hope korang enjoy
* gambar credit to my lil bro
happy reading..
Jumpa di next entry
bye..



You Might Also Like

0 comments