Skin Care Routine dan D.I.Y Tea Scrub/Mask

by - 8:00:00 PM


Assalammualaikum
Dan
Hai korang..

Seperti yang dijanjikan dalam entry CLEAR OUT ABOUT PRODUCT REVIEW(klik link untuk bace) Cik Lia akan share Skin Care Routine Cik Lia dan D.I.Y Tea Scrub/Mask.


Ni adalah Skin care product Cik Lia

Ni adalah step-step yang Cik Lia buat semasa Cik Lia buat Home Facial dkt rumah. Home Facial ni Cik Lia buat sebulan 2@3x gune product yg dlm gmbar tu. Home facial ni senang je bleh je buat sndri kat umah jimat xyah spent bnyak untuk g SPA cume keluarkan duit untuk beli barang2 facial saja. Jap ag Cik Lia akan beritahu product2 dlm gmbar di atas.

Kite start dlu dgn Home Facial.

Sebelum kite mula step2 home facial kite kene tau dulu jenis kulit kite. Samaada jenis kulit kering, konbinasi, sensitive (berjerawat, berminyak), @ normal. Lepas tu ble dah tau jenis kulit kite baru la cari Skincare yg sesuai untuk kulit kite. Mcm Cik Lia, kulit Cik Lia jenis Sensitive erti kata lain kalau kite salah beli skin care kulit Cik Lia akan naik jerawat, merah2 mcm kne tampar dan xbleh trima product yg kite gune makneye kulit kite tu sensitive tulah yg jadi kat Cik Lia sblum ni (masa bnyak jerawat dulu) sbb tu lah pemilihan skin care adelah perlu dan WAJIB.


Step 1: Cuci muka dgn skincare yg korang selalu guna. Cik Lia guna OXY Facial Wash


Step 2: Scrub muka. (yang ni korang boleh pilih nk buat scrub dulu @ Cuci muka dgn cleanser
                  dulu). Cik Lia guna Garnier Pure Active 3 in 1 Multi- action wash scrub mask.
                 (dkt bwah ni nnt Cik Lia akan share D.I.Y Tea Scrub/Mask yg Cik Lia selalu gune dkt
                 rumah)

Step 3: Wap @ steam muka korang dgn air panas. masak air dlm periuk dan lalukan wap panas tu   
                 dkt muka korang (jgn pulak korang g rndam muka dlm air panas tu nnt ha xpasal2
                 melecur pulak) tutup muka korang dgn tuala kecil selama 10-15 minit (lau bleh tahan la)
                ia membantu pori2 terbukak so senang la korang nk keluarkan blackhead & whitehead
                nnt.

Step 4: Step ni paling korang tunggukan masa untuk keluarkan blackhead & whitehead!

Step 5: lepas korang dah buang smua blackhead & whitehead korang amek cotton face letak sikit
                toner dan sapu kat muka (Cik Lia skip this step sbb Cik Lia allergic pd toner)


Step 6: Second last step gune mask muka. Mask ni ade 2 jenis peel of mask dan mask dlm packet
                   tu. Apply dkt muka biar selama 15/20 minit.  then bilas dgn air (kalau gune yang peel off)


Step 7: lepas pkai mask tu korang boleh la trus gune moisturizer @ cream (apa2 Cream yg korng
                 ada)..owh lupa bg korang yg gune mask jenis dlm packet tu korang boleh apply semula
                essence yg ada kt dlm packet tu jd xdelah membazir sbb ia boleh dijadikan moisturizer
                juga. Ok tamat sudah la step2 home facial dri Cik Lia. Hope korang boleh try kt umah.

P/s: Home facial ni korang boleh buat samaada waktu siang @ malam.

      2. Makeup remover

Kalau untuk mencuci makeup Cik Lia akan buat double cleansing. Maksudnya 2 kali cuci muka.

Step 1: Amek tisu basah @ makeup remover buang smua mekap2 yg ada dkt muka korang.



Step 2: Cik Lia gune Nivea Makeup clear untuk membuang lebihan makeup & lebihan 
                 Foundation @ bb cream dkt muka. Sbb nya ia ada 3 in 1 (wash,mask,scrub) Cik Lia suka              
                Gune product ni sbbnya ia btol2 membersih keseluruhan makeup yg tertinggal.
                (nnt lau ada masa Cik Lia akan buat product review pasal product ni)
Step 3: untuk lebih pastikan muka Cik Lia betol2 bersih Cik Lia akan gune facial cleanser mcm
                 Step 1 home facial tu.
Step 4: bru la korang guna moisturizer ke night cream @ day cream..owh lupa lau korang ada
              Pimple elok korang letak OXY 10 tu sbbnya ia elok untuk pulihkan jerawat.

P/s : step2 ni korang boleh je gune untuk kegunaan harian.

D.I.Y Tea Scrub/Mask

Yang extra untuk korang. Sbbs Cik Lia mmg sebulan 2x buat

Bahan-bahan:
1.        Serbuk teh ( depent la kat korang nk guna yg serbuk @ dlm tea beg tu)
2.      Madu lebah (2 @ lebih Sudu)
3.       Sedikit air (jgn bnyak kang xjadi pulak scrub korang.

cara-cara membuat D.I.Y Tea Scrub/Mask 
Step 1 : korang amek la 1 uncang @ lau korang nk gune untuk keseluruhan badan korang bleh
tambah 1 @ 2 uncang lagi.

step 2:  letak 2 @ lebih sudu teh madu kat serbuk teh tu.

 step 3: letak sikit air dlm dua 2 sudu lepas tu kacau dan dah boleh letak kat muka @ badan.

Step 4: korang bilas dgn air..nnt korang akan rase kulit korang soft je..lepas tu korang apply la korang punye fav moisturiser.

Kenapa guna Serbuk Teh & Madu?

Serbuk teh : Manfaat Teh sebagai sumber antioksidan  membantu merawat wajah dan mata anda. Masker berbahan dasar teh dapat mencegah kekeringan pada kulit wajah. Tuam @ letak  sikit serbuk teh di   bahagian bawah mata dengan teh, dapat mengurangi eyebag. Tanin pada teh dapat memberi kesegaran kembali pada kulit sekitar mata.

Madu lebah:Melindungi Kulit,Melembabkan kulit, Mencegah Penuaan pada Kulit, menyembuhkan Luka pada Kulit


selamat mencuba!

ok itu sahaja entry untuk kali ini
jumpa next entry
bye..






You May Also Like

0 comments