Travelog: Langkawi Trip 2014 ( Day 1 & 2)

by - 4:25:00 AM


hai korang..
huhu dah lama Cikl Lia xupdate blog kan..
biasa busy dgn keje dan rutin harian..
baru2 ni Cik Lia berkesempatan pergi bercuti
ke mana

DAY 1:
PULAU LANGKAWI.

trip kali ni Cik lia dgn family decide untuk drive dari Ipoh ke Kuala Kedah
perjalan mengambil masa 1/2 hari (lebih kurang la)
kitorg decide nk naik feri je ke Pulau Langkawi..

before masuk ke dlm feri tu ayah Cik Lia decide nk paking kereta dkt tempat paking yg disediakan 
tp malangnye ade plak yg amek kesempatan menawarkan tempat paking yg kononnye selamat
sblum smpat kitorg buat pape org yg Cik lia ckp td trus melulu masuk kereta
dan ajak ayah pg ke tempat paking yg diorg ckp "selamat " td tulah 
and korang tau x diorg PAU ayah Cik Lia RM80 untuk 4 hari.
bile ayah cik lia abs je paking kereta dia ada bertanya dkt2 org2 disitu
mengejutkan jugak ape yg ayah Cik lia citer..
org dkt2 situ bgtau ayah tmpat paking yg pihak Feri sediakan cuma Rm10 sehari
tp sygnye ayah Cik Lia dah pun byar org tu dgn jumlah yg diminta. :(
P/S : lau korg yg nk pg trip tu dan mencari tiket paking ke bus ke ape2 jelah
 berhati2 lah dgn org2 sebegini ya..
pada Cik Lia biarlah Allah yg membalas perbuatan diorg td..
perjalan dlm ferry ke Destinasi mngambil masa 2 jam @ sejam lebih..


akhirnye..sampai jugak 

di sana Cik Lia n Family sewa kereta untuk kitorg jalan2 dlm Pulau Langkawi


Tasik Langgun Holiday

dkt sini kitorg trus sewa sebuah kereta (wira) dan pakej pg dan blek 
Snookeling ke Pulau Paya (second day) & Island Hooping (third day)
dekat Rm1000 (2 hari) jugak la kitorg spend nk pg trip ke Laut ni..
then perut pun dah berbunyi lagu najwa latip kosong2 (mean perot kosong2)
mne x kosong dkt pukul 4 bru nk lunch
then kitrog masuk blek ke tmpat feri untuk mencari tempat makan
so kitorg decide makan kat Food Court saja



Nasi Goreng Pedprik Pataya 
(1st time cik lia dgr haha)
sedap rase nk ag..haha

then kitorang naik teksi untuk Cek in hotel
ok cop2 kenapa naik teksi knapa xnaik je kerata yg kitorg dah sewa td..
ha..sbb kereta tu ktorg decide nk gune mase hari ke 3 nnt..


Hotel Asia
hotel ni dkt je dgn Jeti Kuah
xsmpai 1/2 jam dah smpai :)

(sumber google)
mama yang decide tuk stay kat sini sbb tempat dia bnyak kemudahan
dan tempat2 yang nk dilawati juga  berdekatan..

next 
blah malamnya kitorgnya decide nk jalan dkt2 area hotel 

kebetulan pulak dihadapan hotel ada bnyak kedai2 dan jugak hotel2.
ktorg masuk The Rams untuk melihat dan membeli Cokelat 


uuuuuuuuu..bnyaknye Cokelat...
rambang mata dibuatnya..
kitorg dua kali jugak masuk sini..mula2 masuk xbli pape second masuk bru bli

dah 2 kali kuar masuk kedai bru dpt bli 
yeahhh..
stlah selesai round kawasan perot pun mula mntak disini
so kitorg decide nk makan wastern



Mafioso Steakhouse Cafe
No. 49, Ground Floor, Bandar Baru Baron, Kuah, 07000 Langkawi, Kedah

100% org melayu punya cafe..
konsep dia ala2 cerita org putih..
makanan dia so far 4/5 bintang la..
lau korg dtg Langkawi cik lia recommend korg kne try dia punya Steak..


DAY 2:
Aktiviti Snookeling di Pulau Paya

hari kedua bermula lah aktiviti2 ke laut..
Snookeling di Pulau Paya..
 bus akan dtg amek kitorg di hotel 
kitorang naik feri untuk ke Pulau Paya
perjalan ke pulau paya mengambil masa 45 minit.


kitorg diberi briefing sblum memulakan aktiviti
(korg jgn main2 org pulau juga boleh berbahasa english)

oh ya aktiviti yang Cik Lia dgn family ni bukan kitorg je yg join malah ade 20 org ag dlm 1 feri
so kirenya ni group kitorg la..

pemandangan yg sgt cantik dan tempat yang bersih
mmg sesuai untuk dijadikan tempat perkhemahan atau aktiviti Snookeling..


aktiviti memberi ikan makan..

makanan tengahri jugak disediakan


dan sblum balek haruslah Selfie dulu..


then blek kitorg naik semula kedlm feri 
dan bus akan tunggu kitorg untuk dihantar blek ke hotel..
mase dlm feri mmg penat lapar pun ado..
balek hotel rehat2 
then blah malam kitorang decide nk pg makan makanan Thai pulak
kitorg decide untuk xambil teksi sbb tmpat yg kitorg nk pg tu berdekatan dgn hotel
so ayah ckp "exercise skit" haha



WanThai Langkawi Restaurant
80-82, Persiaran Bunga Raya, Kuah, 07000 Langkawi, Kedah
masa kitorang smpai kedai masih tutup..
so kitorang decide nk jalan2 jap dkt area2 kedai


makanan dia so far sedap 
(thanks pada org Langkawi sbb syorkan kitorg dtg sini)

then kitorg masuk Langkawi Saga untuk cuci mata..
pastu kiotrg blek hotel
sblum blek hotel kitorg pg uptown yang kebetulan ada berdekatan dgn hotel.
smpai hotel masing2 penat.

oklah day 3 & 4 kite smbung nnt je ye..
insyallah..
bye for now



You May Also Like

0 comments